Monday, May 6, 2013

dim sum with love

semalam masak western food for hubby and me...so today masak another favorite dish of mine which is DIM SUM!. tapi ini masak untuk our tea time...my hubby tak suka makan dim sum...tapi takper...nak ajar aisya makan dim sum...

so i made two version of dim sum today, one for myself and the other for my daughter...what's the difference? of course intinyer la....since aisya tak makan garam and all ...so i twist sikit the recipi...here we go:

resipi kulit dim sum:
tepung atta
tepung ubi kayu 
tepung gandum 
air panas *kalau untuk yang dewasa campur garam sikit 
olive oil 

cara-cara:
1. gaulkan ketiga-tiga tepung
2.masukkan air sikit sikit to ensure yang tak terlebih air 
3. uli sampai jadi doh
4. dah jadi doh letak sikit olive oil

** a little bit twist of recipi untuk baby- stim labu dan masukkan labu yang dah diblender dalam campuran doh..bukan apa untuk ensure baby dapat khasiat jugak makan kulit dim sum tue...


ini la kulit doh yang saya campurkan labu untuk aisya...since malas nak buat doh lain saya pun sapu jer doh ini for my dim sum...hihihih...

recipe inti dim sum:-
ayam 
udang* baby tak boleh
cendawan
garam
lada sulah 
mixed herbs 

cara-cara:
1. campurkan semua bahan-bahan diatas dan stim sekejap...note: untuk baby instead jangan la guna garam yer...saya gantikan dengan puree kurma 
2. lepas dah siap inti dan kulit dim sum...apa lagi...lenyekkan kulit dim sum dah masukkan inti ditengah-tengah dan buat bentuk bulat....
3. lepas tu kukus for about 15- 20 minutes* saya guna teknik kukus chawanmushi...yang mana lepas letak dim sum cover dengan kain sebelum tutup pengukus...
4. angkat dan sedia untuk dimakan...yum yum...


gambar tak comel...tapi yang penting sedap....

tapi kalau nak betul-betul sedap pergi dekat pan pacific la...memang dim sum yang terbaik saya pernah rasa!!

4 comments:

  1. Bagus juga share yang ni..saya tak pernah buat pun..makan pun tak pernah,hehehe

    Tepung atta..mana nak cari kak yati?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepung atta ni kat hypermarket banyak lana....giant, tesco, cold storage...tapi the best tepung untuk buat dim sum ni tepung tang...ada jual dekat kedai bakeri...rose tukar-tukar jer resipi nyer...hehehhe...selamat mencuba ya!

      Delete
  2. slalu mkn yg beli jer..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...biasa la tue...rose pun tgh rajin masa tu...tu yang masak sendiri kalau tak ke kedai jer...

      Delete