Sunday, May 19, 2013

mee hailam

dah lama tak update pasal food kan???? so hari ini our brunch request by mr hubby is mee hailam. adoi!!! tak pernah masak la...apa lagi, seperti biasa, rujuk pada mr google, sahabat setia saya!. so nasib baik bahan-bahan nak masak mee hailam dah ada stok. so...senang ajer la...percubaan pertama saya ni...main campak-campak ajer..nak tau macam mana? jom tgk resipi di bawah!

bahan-bahan:
udang 
sotong 
ayam 
bebola ayam 
fish cat 
sayur sawi 
kobis bunga 
carrot 
lobak merah 
tomato 
halia 
bawang putih 
bawang merah 
lada hitam 
kicap manis 
kicap masin 
oyster sauce
cili kering yang dah dikisar
tepung jagung. 
mee kuning 

panjang kan senarai bahan-bahannyer..memang pun...



tu dia...nampak sedap ajer sayur-sayur tue....

so macam mana nak masak pulak?

1. tumis bawang merah, bawang putih, halia sampai naik bau. 
2. masukkan cili kisar dan tumis sampai masak. 
3. masukkan ayam, udang dan sotong. 
4. bila ayam, udang, dan sotong dah almost masak, masukkan kicap manis, kicap masin dan oyster sauce. 
5. masukkan air 
6. masukkan garam, gula dan biar sampai mendidih. 
7. akhir sekali, masukkan tepung jagung untuk pekatkan kuah. 
8. rebus mee kuning, dan masukkan kuah dan mee and...

siap untuk dimakan...tadaaaa.




siap cakap dengan hubby, sorry kalau rasa tak sedap mcam mak dia selalu masak... so apa komen encik hubby? ok...SEDAPPPP! yahooo!!!!

7 comments:

  1. hye sis.mak saya kalau hari raya ke-3 macam tu dia mmg stand by masak mee hailam.masak kuah hailam siap...kalau jrn/fmly datang mak terus celur mee n panaskan balik kuah.mmg senang takdelah biarkan tetamu tunggu lama sgt utk makan.wah tgk foto ni mesti sedap sis masak nak sikit ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ker? akak tak pernah masak mee hailam ni...ni baru first time....tak susah la...campak-campak jer...hahaha...nak sikit, meh la sini...ada lagi sikit nie...

      Delete
  2. Replies
    1. gambar tu memang menggoda kan?

      Delete
  3. nak buat pun senang ! confirm sedap !nanti try..hehehe
    thanks sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah senang ajer buatnya azie....nanti try bagitau yer, sedap ker tak...

      Delete
  4. pergh sedap tu.. nak gak..
    jom join bloglist sy nak?

    http://www.ahmadhasif.info/2013/05/bloglist-di-ahmadhasifinfo-mei-ogos.html

    ReplyDelete