Sunday, May 26, 2013

home made chicken chop

balik dari kenduri kawin my friend, cakap dengan hubby that i'm still hungry...bulat mata dia tgk i...pelik...takkan la tak kenyang makan lauk kenduri kan...tapi memang tak kenyang...makan serba tak kena sebab aisya asyik merengek ajer...last-last i didn't even finish my dish. hehhehe...so my hubby tanya nak makan apa? KFC, MCD secret recipe...then i cakap nak makan chicken chop....hubby dah start mengeluh...that's because dia tau tak ader tempat makanan yang boleh suit with my appetite with regard to chicken chop...tapi lepas tu hubby senyum balik bila dia dengar i cakap i nak masak chicken chop sendiri...lega kot sebab tak payah dengar kompelin i nanti!. hahahaha....

so how do i make my own chicken chop?

bahan-bahan A
Dada ayam sekeping (tiada tulang)
kicap manis satu sudu besar 
kicap masin satu sudu besar 
4 biji bawang putih 
jintan 
lada hitam dikisar 

gaul semua bahan A dan perapkan for one hour atau nak lagi lembut lagi lama la perap...sebab dah lapar satu jam jer perap...

bahan-bahan b (untuk sos)
bawang putih 
bawang merah 
cendawan putih 
tepung gandum dua sudu besar 
lada hitam yang dah di kisar 
kicap manis 
kicap masin 

cara-cara:
1. tumis bawang putih dan bawang merah sampai naik bau
2. masukkan cendawan. kalau kering masukkan air sedikit. 
3. masukkan tepung gandum dan masak sampai tepung jadi perang 
4. tutup api dan sejukkan sebelum kisar bahan-bahan yang dah dimasak. 
5. rebus kembali bahan-bahan yang dah dikisar masukkan kicap manis dan masin 
6. masukkan lada hitam dan rebus sampai pekat. 
7. masukkan segala perasa yang ada la, garam ker...rose guna stok ayam so tak pakai garam...
8. bila dah pekat tutup api.

untuk ayam:
ada option untuk grill or goreng...kalau grill panaskan oven 160 dan grill...tapi hari ini rose goreng ajer...lumurkan ayam dengan tepung ayam serbaguna tu and goreng.....

for side dish:
kentang putar: rebus kentang sampai lembut. lenyekkan campur butter, garam and mixed herbs 
untuk sayur-sayur rebus apa yang ada...tapi hari ini guna tomato ajer...

so...ini la hasilnya...



hubby bagi double thumbs up!!!..HOOORAAYYY!!!

8 comments:

  1. wow.... terliur dah ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhihih...senang ajer buatnya,,,kalau malas perap ayam nida boleh beli ayam segera dekat giant...sos tu ikut creativity yer...

      Delete
  2. kentang putar tu menggoda saya..sangat cool..hehe.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cuba buat nanti...tak susah pun...

      Delete
  3. nampak pun dah sedap kalau dirasa lagi sedap kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. looks can be deceiving! tapi hubby kata sedap....

      Delete
  4. wahwahwah
    nmpk sedaplah masakan akaq ni.. bley tolong masakkan lepas ni (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaah...dtg la rumah...waktu tu boleh la hidangkan dengan chicken chop

      Delete