Thursday, October 10, 2013

ayam masak Halia

Resipi ni terjadi during pantang last year...boring mummy asyik bagi makan ikan haruan hari-hari saya kata nak makan ayam la mummy....nasib baik mummy jenis yang "pantang moden"...tak kisah boleh jer makan ayam....


Hehehh...kebetulan waktu tu my mum xsihat dan mak kata boleh tak kalau saya masak sendiri...well...takkan nak suruh jugak mak yg sakit tu masak untuk saya kan...walaupun saya pun sakit waktu tu tapi masih boleh bangun dan berdiri...so saya kata okay....tapi mummy letak syarat...jgn masak pelik2....hahahahah...google punya google jumpa resipi ayam masak halia ni...tapiu chinese style...ada badam dan sewaktu dengannya...

Macam biasa...saya improvised la...saya jadikan ayam masak halia yang simple. ..nak tau resipi??

Bahan-bahan:
Ayam yang dipotong kecil-kecil
Bawang putih 3 ulas
Lada hitam 
Halia
Carrot

Cara-cara:
Tumis halia dan bawang putih sampai naik bau
Masukkan ayam dan masak sampai empuk
Masukkan sedikit air dan masukkan lada hitam yang dikisar, dan garam
Masukkan carrot dan biar sampai empuk..

Siappp...senangkan? Tapi kalau nak lagi sedap boleh tambah brokoli dan juga daun bawang...best.....kat rumah takder stok....




Itu la hasilnya...sedap dimakan waktu nasi tengah panas...elok untuk org dalam pantang jugak...sebab halia boleh buang angin dan lada hitam memanaskan badan....selamat mencuba!!!!

2 comments:

  1. Assalamualaikum.

    Kak rose.. baru berpeluang kesini.. Apa khabar kak, harap2 akak ank berank sihat semuanya..

    Akak pun dah jarang update ya.. :)

    Resepi ni, org bujang mcm saya..memang senang la nak msaknya..org kata, campak je bhnnya dlm kuali, dah jadi,heehe.

    ReplyDelete