Saturday, June 22, 2013

mee bandung dan pengat labu & kacang merah

hubby demam...so dia request masak makanan yang berkuah dan tak nak nasi...sekali lagi dia cakap...i tak nak nasi yer yang...ala...kesian ajer dengar permintaan macam tu...so cik rose pun google punya google...teringin nak makan mee bandung...

so kena minta bos besar punya permission dulu, bila cakap masak mee bandung boleh? terus bersinar mata en hubby dan siap pesan, kuah biar pekat sikit...hahahahah...gotcha!

aisya
oleh kerana tak sempat nak pergi pasar dan malas nak drive, cik rose gunakan ajer bahan yang ada, so i need to improvise sikit resipi memandangkan tiada udang dalam peti ais...so nak tau resipi tak?

bahan-bahan:
ayam 
sotong
telur 
udang kering 
bawang merah 
bawang putih 
halia 
carrot 
brokoli 
tomato 
tepung jagung 
cili kering yang dikisar 

cara-cara: 
1. tumis bawang putih, bawang merah, halia sampai naik bau 
2. masukkan cili yang dah dikisar dan tumis sampai garing 
3. masukkan ayam dan sotong, gaul sampai keluar air 
4. masukkan udang kering yang dah ditumbuk 
5. masukkan air, masak sampai mendidih
6. dah mendidih, masukkan carrot, brokoli dan tomato 
7. masukkan perasa garam dan gula 
8. masukkan telur, jangan gaul sampai kuning pecah
9. lastly masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah...

ini la hasilnya:

bandung
kejutkan hubby untuk makan dia tengok muka pelik...eh?? ada brokoli yer dalam mee bandung...hahahahah....sepatutnya sayurnya SAWI....tapi sebab takder sawi, saya guna ajer brokoli...

hubby kata....SEDAP LA YANG...rasa nak melompat okay!!!!

so petang ni rasa nak masak pengat labu untuk aisya...tapi seperti biasa...saya mesti improvise recipi...kuikuikui...saya campurkan kacang merah...

labu
ha nak tau macam mana nak masak baby pengat labu dan kacang merah? macam biasa ajer...

bahan-bahan: 
labu (saya guna organic)
kacang merah 
santan 
kurma 
daun pandan 

cara-cara:
1. kacang merah yang dah direndam setengah hari dan direbus sampai empuk, masukkan dalam periuk 
2. masukkan santan, kurma dan daun pandan
3. rebus sampai mendidih
4. masukkan labu 
5. bila labu dah empuk siap dihidangkan...

alhamdulilah, aisya makan dengan penuh selera...ada yang tertanya-tanya kenapa saya guna kurma? tak guna gula??? baby kan tak boleh makan gula....ok la..time untuk mandikan aisya comel yang dah bangun tue!!!

7 comments:

  1. cantik header baru.. rajinnya rose memasak untuk hubby.. boleh jadi isteri mithali ni.. semoga hubby cepat sembuh ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. every weekend mesti masak aiza...penat dah makan dekat luar from monday to friday...and thanks for doa untuk my hubby ya...

      Delete
  2. rose...terliur krole tngok pengat labu tu...my fevret tu huhuu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...boleh minta mrs krole buat yer...

      Delete
  3. Senang rupanya nak masak pengat tu. Bahan pun sikit & simple. Btw, tu mee bandung Muar ke? Boleh tak gantikan mee dengan spageti? Heee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang ajer aida nak masak pengat...belajar dulu waktu mengandung, mengidam nak makan pengat...mee bandung tu tak tau la nak kategori dari mana...dari KL la boleh? hahahah

      Delete
  4. haha..itu mee bandung MODEN style punya..kui kui.. ^^ sedap..ada brokoli..saya suka kalau sup2 segala penuh dengan sayur..hehe.. bagus juga gula gantikan dengn kurma ea

    ReplyDelete