Saturday, June 8, 2013

Aisya dijangkiti Viral Infection

aisya asyik batuk dan selsema for the past 2 weeks. Berhenti sekejap, dan datang balik. sampai rose naik risau dan terus call doctor aisya and inform him. we scheduled an appointment with her peads saturday at 9.30am. 

rupa-rupanya aisya dijangkiti viral infection. well...pernah baca tentang viral infection ni...tapi tak pernah sangka its so easy for infants to be diagnosed with viral infections. Menurut doctor aisya tadi, she might be having it since demam last two weeks, yang mengakibatkan selsema, batuk dan akhirnya kahak yang tersimpan didalam tekak aisya.

menurut doctor lagi, its easy to get viral infection when your children fever temp reached 38...patutpun....demam aisya paling tinggi was 39.3 two weeks ago...so apakah solutionsnyer? its easy to use nebulizer tapi kena guna dua kali sehari...so either admitted or rent the neb machine. tapi kalau tak nak guna nebulizer pun boleh...tapi kena tahan dengar batuk yang berpanjangan dan risiko untuk anak muntah selepas makan atau minum susu. doctor akan bagi ubat yang dinamakan ventolin yang mana ianya akan membuka ruang paru-paru anak untuk kahak tersebut keluar. 

so what was our decision? kata sepakat kami suami isteri, kami akan biarkan kahak keluar sendiri. so we opt to use ventolin. selain dari ubat, doctor juga ajar saya cara untuk menepuk belakang badan anak atau dipanggil percussion supaya dapat membantu kahak keluar. macam mana yer?

bayi kena dalam keadaan meniarap dan letakkan bantal dibawah perut anak. so, pada ibu atau bapa bentukkan tangan seperti berlubang ditengah @ cupping, dan tepuk belakang anak menggunakan tenaga dipergelangan tangan. 

viral infection, kahak

hopefully aisya akan cepat sembuh...XOXO...

13 comments:

  1. Walaupun sy tak tahu pape pasal viral infection..but get well soon Aisya! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks aida...cepat sembuh jugak yer...

      Delete
  2. semoga aisya cepat sembuh..

    ReplyDelete
  3. Alolo...cian aisya....
    semoga aisya cepat sembuh....


    p/s : thank datang belog cik akak.....cik akak follow sini ye...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tima kacih for your wish....rose dah follow balik cik akak

      Delete
  4. Assalamualaikum rose.

    Tingginya suhu demam asiya, 39.3..

    Teringat kat budak yg mak lana pernh jaga.. dia jrg kena demam, tapi dia bnyk kahak..

    Kdg2 asal makan je mesti muntah, uweekkk uwekkk memanjg, org mengandung pun kalah,hehehe. Tapi dia kuat makan. Mak jaga dari kecik, skrg dah darjah 2.

    Bila tnya mak dia, still uwekk2 lgi ke, ya..tpi tak kerap mcm salu..taktau la pa mslhnya, hehehe. Cek doktor, doktor kata ok je, takda pa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam lana...

      aisya ni pun jarang demam...semenjak lahir sampai dah 9 bulan, ini baru kali kedua dia demam...tapi kalau dia sakit memang lama dan agak teruk jugak...

      mmm....kalau banyak kahak ni, taku boleh kena asthma. doctor pun advise buat percussion, so senang kahak keluar...

      kenapa yer anak yang mak lana jaga tu suka muntah...hahah...kelakar pulak dengar bila muntah mengalahkan org mengandung...

      Delete
    2. Tak tahu la kitaorg kak.. mak jaga smpai dia habis tadika. Mmg dlm tempoh tu, aiman (namanya) mmg kuat dan sgt suka mkn. Kdg2 dua pinggan org dewasa,huhu. Tapi, mesti duk uwekk2, lgi2 kalau pas mkn tu, dia menggelejat (seronok main), kompem muntah punya. Kdg2 rasa nk mrh pun ada,hahaha

      Percussion ya.. saya duk google nak fhmkan percussion tu. Tq kongsi istilah2 baru.. slagi tak da anak, mmg tak fhm menda2 camni,hehehe

      Delete
  5. kesian Aisya semoga cepat sembuh....

    ReplyDelete