Thursday, June 13, 2013

dinner aisya & mama

hi all....aduh....betul-betul  tak sempat nak update blog and blogwalking this week...sorry sgt-sgt pada yang berkunjung...saya akan return the visit shortly ya...

by the way, hari ini rasa nak masak sedap-sedap untuk dinner...hehhehe...dah kepenatan pun sempat nak masak....mestila nak bagi hubby makan air tangan isteri sendiri kan...heheh...bak kata pepatah jalan kehati suami adalah melalui perutnya...is it true?? hahaha...

so rose masak untuk aisya dulu hari ini..the menu for her yang recovering from viral infection is creamy chicken pumpkin soup...wah....dinner omputih anak i hari ini yer...doctor pesan tu give her light food until 
she's truly recovered, so that's why i choose creamy chicken pumpkin soup. 

LABU, SUP

comel tak? so not artistic!!!...tangan keras...so how to make this soup?

bahan-bahan:-
pumpkin yang dipotong kecil-kecil 
isi ayam yang dipotong kecil 
bawang putih 
halia 
stok ayam 
tepung atta dua sudu besar 
mixed herbs 

cara-cara masak:-
1. goreng halia dan bawang putih sampai naik bau 
2. masukkan ayam dan goreng sampai masak
3. masukkan labu, gorengkan sampai sedikit lembut...tambah sedikit air jika perlu
4. masukkan tepung atta dan masak sampai warna keemasan. 
5. angkat dan sejukkan sebelum dikisar
6. masukkan bahan yang dikisar tadi dalam periuk dan rebus sekali lagi 
7. tambah sedikit stok ayam sebagai perasa dan masukkan mixed herbs
sedia untuk dihidangkan.....

 look at her? siap ada pumpkin dekat tepi bibir...she loves it people....

so, what is it for papa and mama aisya? i cook simple dish...truly malaysian...apa dia...



laksa.....

 nak kena bagi resipi ker? tak payah kan...basic laksa ajer...rebus-rebus semuanya...


mmmmm........sedapnya..so rich of fish...that's how i like it...

SEDAP

hubby kata SEDAP....boleh berniaga laksa kat pasar malam...hahahahhahaha

so that's our dinner this thursday..how about you guys???

oh by the way...thanks semua yang mendoakan kesihatan aisya...Alhamdulilah...she's recovering...so far so good...thanks to my dearest friends....XOXO...

14 comments:

  1. meh la singgah sini...laksa ada lagi...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. alhamdulilah...hubby rose kata sedap...

      Delete
  3. sangat comel persembahan untuk creamy chicken pumpkin soup tu.. tentu membuka selera aisya untuk makan.. laksa tu pun nampak sedap.. pandainya rose memasak.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tima kacih...sebenarnya takder la pandai sgt masak aiza...rose suka mencuba ajer...kalau teringin nak makan rose google resipi and try buat sendiri...alhamdulilah so far berjaya semua masakan tue...

      Delete
  4. Salam.

    Alhamdulillah, sihat dah aisya..mak nya sihat tak? hahaaha, kan busy lately, take care urself ok.

    Tq share resipi..kat umah ni, tak pernh mrasa pumpkin soup, :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...

      alhamdulilah lana...mak aisya pun sihat...lana apa khabar? cuba la nanti resipi pumpkin soup tu....rose pakai organic pumpkin, rasanya lebih manis..

      Delete
  5. Replies
    1. hihihi....boleh masak lepas ni....

      Delete
  6. kenapa kuahnya kaler lain skit? laksa mana nih?? (laksa lover)

    ReplyDelete
  7. Wahh terliur pulak bila tengok laksa Rose ni. Hihi~ Dah lama sebenarnya tak makan laksa.

    ReplyDelete