Sunday, June 16, 2013

gula punca cepat tua!

siapa suka makan gula-gula? ice cream? minum coke? cup cake? cake? pepsi?sila angkat tangan!! jangan tipu....semua orang suka makan makanan manis betul kan?  tau tak yang gula antara faktor yang menyebabkan kita nampak cepat tua???

last friday terbaca satu artikel pusat penyelidikan di LONDON yang menemui high sugar intake can cause human body to look old before its times. setiap kenaikan gula  dalam darah pada kadar 1 milimol per liter menyebabkan seseorang nampak lebih tua lima bulan dari usia sebenar...terkejut?

tau tak bahawa tiada nutrisi dalam gula? semakin banyak kita makan benda manis dan bermula, semakin banyak vitamin dalam badan hilang kerana gula. setelah gula masuk kedalam badan ianya akan terus mendekati sel sel protein dan mengeluarkan satu molekul yang dipanggil "advanced glycation end products" dimana molekul ini sangat berbahaya yang memakan kolagen didalam badan...

tapi, sememangnya gula ni banyak mendatangkan kemudaratan berbanding kebaikan kan? terlalu banyak makan makanan manis boleh mendapat diabetes dan diabetes boleh merebak teruk sehingga boleh kehilangan anggota badan dan paling teruk penghidap diabetes yang tegar boleh menjadi buta! ...so dah tau gula tu makanan tak sihat, sila la kurangkan pengambilan gula yer kawan-kawan...our health is no 1!!!

diabetes

10 comments:

  1. baru tahu tentang ni..terima kasih untuk info ni.baik kurangkan penggunaan gula,ganti dengan stivia sebagai pemanis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul....kurangkan gula dalam makanan, tambah kan manis dalam senyuman...

      Delete
  2. yang penting pemakanan perlu seimbang.. kalau kekurangan gula dalam badan boleh menyebabkan penyakit darah rendah pula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rose selalu dapat penyakit darah rendah aiza...sampai nak pitam2...memang kurang suka minuman manis ni....tapi hubby selalu paksa makan buah so that i can get natural sugar in my blood

      Delete
  3. Seelok-eloknya elakkan makanan manis sebab memang tak elok pun untuk badan kita. Dengan risiko dapat kencing manis lagi. Ish mintak dijauhkan. Emmm..tapi kalau makan sekali sekala, takpe kot kan kan. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanan bergula kena jugak makan aida...tapi yang penting kawal la pengambilan gula tue...

      Delete