Saturday, June 1, 2013

aisya's chichken curry

selama ini asyik bagi aisya makan nasi yang dah diblender ajer...since she has turned 9 months ni, rose nak ajar aisya makan nasi lembik...so our first menu for her is chicken curry!....


nampak sedap tak? hahahah...mama dia nak puji diri sendiri...so how to cook aisya chicken curry?

bahan-bahan:
ayam yang dipotong kecik-kecil 
bawang holland 
bawang putih 
halia 
bunga cengkih 
bunga lawang 
kayu manis
serbuk kari satu sudu kecik 
santan/ susu bayi 
labu 
unsalted butter 

cara-cara:
1. tumis bawang, halia, bunga lawang, bunga cengkih dan kayu manis sampai naik bau 
2. masukkan serbuk kari dan kacau sampai masak. 
3. masukkan ayam dan masakkan ayam dan rempah kari sampai sebati 
4. masukkan labu 
5. masukkan susu/santan dan masukkan home made stok ayam 
6. biarkan mendidih sampai ayam masak dan labu lembut 
7. siap dihidangkan. 


aisya makan sampai habis...yay!!!...

p/s: kenapa saya tambah labu yer? nak bagi kari tu rasa manis sikit...lagipun aisya memang suka makan labu..so masukkan ajer sekali....




6 comments:

  1. Agak2 org dewasa pn akan berselera same ngan Aisya x bile mkn Curry ni..? He3... Nmpak cam Lazat jea (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tima kacih....curry ini untuk versi baby, yang dewasa punya confirm lagi sedap!!!...hihih

      Delete
  2. Marvelous kak! Siap selit resipi lagi :) hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja letak resipi nabeel...mana tau ada yang nak cuba buat homemade food for their baby boleh refer resipi...

      Delete
  3. baby dah boleh makan ya macam itu waktu umur dia 9 bulan..hehe..baru tahu.. tambah labu? mesti sedap. :)

    ReplyDelete
  4. dah boleh dah...9 month dah boleh bagi mkn bawang and spice...tapi portionnyer sikit jer la...yg penting, no sugar and salt!

    ReplyDelete