Tuesday, September 9, 2014

resipi mac and cheese

 
selamat pagi and salam selasa...
 
 
semenjak mengandung ni memang tekak rasa selalu lain macam. tak lalu makan tu tak perlu cakap la ..sampai dah masuk 7 bulan mengandung ni pun selera makan masih tak pick up lagi. to make thing worse, berat badan saya menurun for the past 4 months. ha...ibu mengandung berat badan menurun..percaya tak? sampai kena marah dengan doctor la..tapi nak buat macam mana kan...setiap yang saya makan tu memang selalu tak nak masuk perut.
 
 
semalam the whole day saya ada visitation dekat site with my client. with the weather yang sangat panas, tak lalu makan..nak minum ajer...berbotol-botol air mineral saya kerjakan. sampai rumah tiba-tiba tekak rasa nak makan mac and cheese...ah sudah...mana nak cari mac and cheese ni...saya ni memang malas sikit nak masuk dapur semenjak dua menjak ni...but since tekak tu mengidam sangat...terpaksa la cik rose ni masuk jugak dapur...so..nak tau tak macam mana nak buat mac and cheese? the most easy recipe ever and very popular and also UNHEALTHY!!! hhahaha....
 
 
here goes the recipe:-
 
 
bahan-bahan:
 
elbow pasta/penne
udang/ ayam
susu segar
cream masakkan
cheddar / parmesan cheese
bawang putih/bawang merah
serbuk buah pala (optional)
 
* udang tu saja tambah...ikut recipe asal takder pun...
 
 
itu ajer bahan-bahannyer...senang kan??
 
so..macam mana nak masak?
 
1. boil elbow pasta or penne pasta pada air mendidih yang dah ditambah garam for about 10 minutes
2. tumiskan bawang putih and bawang merah dengan butter and olive oil
3. bila dah naik bau masukkan udang and masakkan sampai separuh masak.
4. masukkan susu segar and serbuk buah pala and kacau sampai mendidih
5. masukkan elbow pasta/ penne pasta yang dah direbus masakkan sampai mendidih
6. masukkan cream masakkan dan cheese and...gaul sampai pekat...
 
siap.....
 
 
kalau nak tambah pekat lagi...angkat mac and cheese, tabur keju lagi and masukkan dalam oven for about 5 minutes...erm...meleleh!!!..tapi sebab dah lapar sangat so saya ngap terus...
 
tips:- for this recipe saya memang tak masukkan garam sebab; cheese dah cukup masin and udang tak tolerate with garam so well..kalau nak tambah juga...silakan..for me..is just nice...
 
 
mac and cheese

that's my mac and cheese without baking it..masuk mulut terus..makan panas-panas...awesome...
 
so...selamat mencuba...
 
 


No comments:

Post a Comment