Monday, February 10, 2014

ketam bercili

Approaching lunch hour ni saya nak post resipi ketam bercili....saya ni memang peminat tegar ketam. Selalu dulu suruh mummy masak ketam. But now kena masak sendiri la...the best part bila masak sendiri akan saya derhakakan resipi yang mummy bagi....

So...resipi saya seperti dibawah:

Bahan-bahan:

4 ekor ketam -saya belah dua.
 4 ulas Bawang putih
Cili hidup merah 10 biji
Sos tomato and cili
Garam and gula


Cara-cara:

Gorengkan ketam dengan olive oil and butter.

Angkat ketam dan asingkan kedalam pinggan.

Tumis bawang putih dan cili yang telah dikisar lumat.

Tumis sampai naik bau dan kering, kemudian masukkan sedikit sos tomato dan cili.

Tambah sedikit air, garam dan gula and selepas sedikit kering boleh masukkan ketam yang telah digoreng kedalam kuali dan gaul....


Siap.....

Sedap makan dengan nasi panas...



5 comments:

  1. Boleh la cuba nor...simple ajer...

    ReplyDelete
  2. wahhhhh.. sedap sedap sedap

    ReplyDelete
  3. Sedapnya ketam. Tiey suka sngat ketam tp kalo nak makan tu geram sebab isi xbnyak sngat. Rasa nak makan cangkerang dia pum ada.hehe

    ReplyDelete