Sunday, September 8, 2013

review terukir cinta by anna lee

Salam all....maaf sesangat pada readers...saya memang dah lama sungguh tak updates blog. Maklumlah...semenjak laptop kena warded rasa patah kaki...even I can update blog via smartphone. ..tapi the feel tu lain sgt....

Okay....today my new entri is about review buku terukir cinta. ..jgn tak tau...buku ni baru saja keluar. ..panas lagi ni...saya diperkenalkan dgn cerita ini by farah husaain tuan punya buku dia..random guy. .she gave the link to this author I.e anna lee blog and once I read the first episode hatiku dah tersangkut...


So mcm biasa...klu hati cik rose dah tersangkut saya akan stalk la blog writer. ..as usual writer akan diminta utk berhenti update entri pada blog  bila publisher nak terbitkan cerita tersebut. ..hai..ini tidak adil tidak adil...kecewa la akak kejap...lama tu nak siapkan manuscript. ..betul tak?? Heheh...

Alhamdulilah. ..bila order open somewhere in late August saya terus order la...and buku ini berada dipelukan saya pada 5/9...tak sabar2 nak unwrapped the book okayyy...

Sedikit sinopsis about the book: nadia seorang kerani yg mempunyai dua matlamat hidup iaitu 2k I.e kerjaya and kahwin. At 30 years old dia hanyalah kerani dan masih belum berkahwin walaupun telah menyulam cinta for 5 yrs dgn bg imran. So...2k tu masih belum tercapai...Manakal khalif aufa, 39 tahun bujang terlajak yang serabai masih belum berkahwin kerana fobia dengan perempuan2 materialistic. ..

Kisah ini dimulakan dgn nadia yg sibuk mengajak imran berkahwin dan perang pun meletus sebab?? Imran tak sedia lagi. ..what the heck?? Dah 5 tahun bercinta pun xsedia lagi?? Heheh...jgn marah...here I can relate too imran situations sebab sy and hubby 11 tahun bercinta baru kawin hokayyy....


So..nadia bengang sebab imran xnak kawin dan rasa tercabar dan nadia kata klu ada mana2 lelaki yg lamar dia sekarang jugak dia kawin...ha...kebetulan di tempat yg sama si nadia terlanggar si khalif dan timbul idea giler kata. .awak..awak nak kawin tak dgn saya? Ha...terkejut la si khalif ni..baru dia kata dgn mama dia, yg dia akan kawin if ada perempuan yg ajak dia kawin. ..jeng jeng..



Si khalif ni dah terjatuh suka dkt si nadia aat first sight...dan cuba mcm2 cara nak pikat si nadia...hantar bunga setiap isnin..so sweet. ...yg paling sweet siap si khalif ni buat makeover pada muka dia la...mula2 kan serabai..lepas tu jadi macho! Heehhhe...


Nadia putus cinta dgn imran..thank god! ! And g bercuti ke perhentian...dan si khalif ni sanggup g cari nadia dkt sana...alahai..serious I cair.....yg kelakarnya nye..walau dah berkali2 jumpa..nadia still tak cam lagi si khalif..maklumla.
Mula2 serabai after makeover khalif dah jadi makhluk tuhan yg paling seksi gitu! ! Heheheh....bila khalif perkenalkan diri pada si nadia tu..terlopong minah tu..tak percaya yg khalif can be so gorgeous. ..


Saya paling suka bab khalif nak jemput nadia balik kerja and nadia boleh tersalah masuk kereta...hahaha...guling 2 saya ketawa. ..and bab yg paling mencairkan jiwa raga saya ni bila khalif ajak mkn dkt opis ceo dan luahkan rasa hati...and nadia pun waktu tu dah suka kat khalif and luahkan rasa hati dia melalui cake yg dia buat sendiri..khalif kata..ini hati awak?? And dia sambut dan makan cake tu and said...saya akan makan hati awak sampai habis biar hati awak tak berbelah bagi nak terima saya...homaigawd.....seriously so sweet. ....


Well...buku ni byk drama ....and serious saya enjoy baca buku ni...cuma at the end tu saya rasa mcm its too fast nak sampai ending. ..Mungkin sebab saya tak nak cerita ni habis...hahaha...

Good job anna lee...cukup rempah dan asam garamnya walaupun takder babak ehem ehem... (we talked about this back then at ur fb kan...)..well..ada la a bit typo and tak synchronize scene but u make it up with good dialog. Overall I give 4.8/5 to this book...






4 comments:

  1. huhu.. tqq.. kelu lidah ku. Serius. Saya tak jangka akan ada org suka er.. maksud saya.. sampai sudi bagi rate 4.8/5... tapi apa pun... terima kasihhhhhh. Apabila pembaca suka, sebagai penulis, saya rasa sangat terharuuu... terima kasih sekali lagi dan maaf, typo memang ada dikesan, ada yg sempat kami baiki ada yg tak sempat kerana terkejar dengan printer.. dan saya pun ada perasan, page 50+ tak silap, ada scene yg dipotong tapi dialog di bawah tak di potong, nampak agak pelik.. tapi bagi yg follow cerita ni dekat blog akan faham, yg tak follow akan keliru, nnti saya cuba bincang dengan pihak penerbit.

    ReplyDelete
  2. I wish i could read it :(
    Seems something nice. hey, visit me and follow each other.
    Your new follower

    ReplyDelete
  3. saya bayangkan khalif aufa tu macam pelakon azlee khairi. tp serius cerita ni sumpah sweet, baru baca tadi. sampai google hahah.

    ReplyDelete