Friday, August 23, 2013

keow tiao kungfu

Salam to my beloved readers...maaf la..dah lama tak menjenguk blog...keadaan sgt tidak mengizinkan...hi...saya ni baru busy sikit dah tak sempat nak update blog...mcm mana nak jadi blogger tersohor ni??? Ekekekek...

Well..since I'm back..rasa-rasanya elok saya update hal resipi dulu boleh?? Hihihi...raya-raya ni memang asyik mkn jerla kan...

Resipi ni tercetus raya ke4 hari tu...sebab dah muak makan lemang, ketupat dan rendang..saya kata nak makan keow tiao kungfu. ..ha amik...berkungfu saya didapur....

Bahan-bahan:
Keow tiao
3 biji telur
Ayam
Udang
Sotong
Baby corn
Carrot
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Cili merah
Cili padi
Lemon
Tepung jagung

Cara-caranya:
 1.Pukul telur sampai kembang dan rendam keow tiao
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng keow tiao yg dah disaluti telur sampai masak dan angkat sejukkan.
3. Tumis bawang2, halia dan cili padi sampai naik bau.
4. Masukkan ayam, udang, sotong dan masakkan sampai masak.
5. Masukkan sedikit perahan lemon: rpse pun tambah oyster sauce sikit..
6. Masukkan air dan biar sampai mendidih.
7. Masukkan carrot dan baby corn.  Dah empuk masukkan segala perasa dan untuk pekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung jagung...
8. Kemudian masukkan keow tiao dan biar for about 1 minutes...siap untuk dihidangkan....

Ini la hasilnya....
resipi

3 comments:

  1. my faveret nih! tapi chuu selalunya prefer bihun bbnding kew tiow :)

    ReplyDelete
  2. sedap tu.. dah lama tak makan.. aiza isi 2 tabung rose.. :D

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum.

    Saya ingat lagi kak rose, 1st time makan ni dlm 5thn lepas? hehe.
    Sedap! pastu nak kuah bagi pekat skit, cmpur je tepung jagung kan.. ^^

    #Agak dah..mesti akak sibuk..lagi2 pas raya,hehehe. Saya sihat je kak.. harap2 akk anak beranak sihat gak ya ^^

    ReplyDelete